Uutisia lyhyesti

Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, esillä mahdollinen suukapulamääräyksen rikkominen

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin rikosoikeudenkäynti jatkuu tänään New Yorkissa. Oikeudessa on määrä järjestää myös kuuleminen siitä, onko Trump halventanut oikeutta maaliskuussa hänelle määrättyyn kommentointioikeuden rajoittamiseen liittyen.

Niin sanotun suukapulamääräyksen mukaan Trump ei saa julkisesti kritisoida muun muassa mahdollisia todistajia, syyttäjiä, oikeudessa työskenteleviä tai mahdollista valamiehistöä.

Trump on ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka joutuu vastaamaan oikeudessa rikossyytteisiin. Trump on kiistänyt häntä kohtaan esitetyt syytteet.

STT-AFP

Poliittiset lakot rasittivat Finnairin liikevaihtoa ja tulosta

Finnairin tammi-maaliskuun vertailukelpoinen liiketulos painui 11,6 miljoonaa euroa tappiolle viime vuoden alun 0,9 miljoonan euron voitollisesta tuloksesta. Liikevaihto laski 1,9 prosenttia 681,5 miljoonaan euroon.

Finnairin mukaan Suomessa alkuvuonna nähdyt poliittiset lakot rasittivat yhtiön liikevaihtoa ja tulosta.

Finnairin matkustajamäärä laski vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 1,9 prosenttia 2,5 miljoonaan.

STT

Etelä-Kiinaan korkeimman tason kaatosade- ja tulvavaroitus

Kiinan eteläosiin on annettu korkeimman tason varoitus kaatosateista ja tulvista, kertovat paikallisviranomaiset. Kaatosateet ovat piiskanneet suurta Guangdongin eteläistä maakuntaa viikonlopusta lähtien.

Päiväkausia jatkuneiden sateiden vuoksi alueen joet ovat ääriään myöten täynnä. Kiinan valtiollisen median mukaan edessä voivat olla tulvat, joiden kaltaisia koetaan yleensä vain kerran vuosisadassa.

Varoitus koskee muun muassa Shenzhenin miljoonakaupunkia.

STT-AFP

Roni Kuronen

Haitin terveysjärjestelmä romahtamisen partaalla

Haitissa tänä vuonna yltynyt jengiväkivalta on ajanut maan terveysjärjestelmän romahtamisen partaalle, Lääkärit ilman rajoja -järjestö varoittaa.

Avustusjärjestön mukaan lääkeaineet ovat loppumassa, sillä jengit ovat vallanneet sairaalarakennuksia sekä polttaneet ja ryöstäneet lukuisia apteekkeja. Vaikeaa tilannetta ovat entuudestaan vaikeuttaneet jengien tekemät iskut maan kriittistä infrastruktuuria vastaan.

– Kaikki on romahtamassa, Lääkärit ilman rajoja -järjestöä edustava Rachel Lavigne kertoo.

Lääkärit ja hoitajat eivät aina pääse töihin kaduilla vallitsevan sekasorron vuoksi. Maan sairaaloista vain harva on enää toiminnassa, ja ne ovat ääriään myöten täynnä potilaita.

Viimeiset yhä avoinna olevat sairaalat tarvitsevat kiireellisesti polttoainetta sähkögeneraattorien pitämiseksi käynnissä.

Haitin hallinto on tänä vuonna romahtanut täysin. Esimerkiksi pääkaupungista Port-au-Princestä neljän viidesosan sanotaan olevan aseistautuneiden rikollisjengien hallussa.

Lähde: AP

Topias Peltonen

Pääkaupunkiseudun raitiovaunuliikenne keskeytetty kokonaan

Pikaratikka lumen peitossa.
Pikaratikka seisoi Maunulassa kiskoilla aamulla. Kuva: Paula Vilén

Koko Helsingin seudun raitiovaunuliikenne on tällä hetkellä keskeytetty sääolosuhteiden vuoksi. HSL on järjestänyt korvaavaa bussiliikennettä ainakin pikaraitiotie 15:n reitille.

Myös bussi- ja junaliikenteessä on ongelmia ja myöhästymisiä.

– Meillä on aika laajasti ongelmia liikenteessä säätilanteen takia. Ratikkaliikenneessä on tällä hetkellä eniten ongelmia, kertoo HSL:n viestinnän asiantuntija Johannes Laitila.

Yle seuraa säätilannetta tässä jutussa.

Topias Peltonen

Kotkan saaristossa toimi vuosia laiton sähköverkko

Toimittaja Vesa Grekula avaa sitä, kuinka harvinainen Kotkan saariston luvaton sähköverkko on.

Matkailukäytössä olevilla entisillä Puolustusvoimien saarilla Kotkassa on paljastunut harvinainen laiton sähköverkko.

Matkailuyritys Kotkan saaret oy on jakanut ja myynyt sähköä omistamillaan Kirkonmaan ja Rankin saarilla omaan yrityskäyttöön mutta samalla myös saarilla sijaitseville rivitaloyhtiöille ja niiden asukkaille.

Sähköverkon purkaminen tarkoittaa kuluttajille tuhansien eurojen laskua.

Lue koko juttu täältä.

Atrian tulos ja liikevaihto putosivat selvästi

Elintarvikeyhtiö Atrian tammi-maaliskuun oikaistu liikevoitto laski 8,0 miljoonaan euroon viime vuoden vastaavan ajankohdan 10,9 miljoonasta eurosta.

Atrian tammi-maaliskuun liikevaihto laski 309,8 miljoonaan euroon viime vuoden alun 323,5 miljoonasta eurosta.

Toimitusjohtaja Kai Gyllström on kuitenkin tyytyväinen vuoden alkuneljänneksen tulokseen. Hän muistuttaa osavuosikatsaustiedotteessa, että vuosi sitten Atria teki ensimmäisellä vuosineljänneksellä ennätyksellisen hyvän tuloksen.

STT

Roni Kuronen

Palestiinalaisia tukevat mielenosoittajat valtasivat yliopistojen kampukset Yhdysvalloissa

Columbian yliopisto perui eilen kaiken läsnäopetuksen hillitäkseen Israelin ja Gazan kaistaa hallinnoivan terrorijärjestö Hamasin välisen sodan luomia jännitteitä kampuksellaan.

Lisäksi esimerkiksi New Yorkin ja Yalen yliopistoissa pidätettiin maanantaina kymmeniä ihmisiä Palestiinaa tukevien mielenosoitusten yhteydessä. New Yorkin yliopisto kertoo satojen ihmisten osallistuneen maanantaina levottomiksi yltyneisiin mielenosoituksiin, joissa huudettiin uhkaavia ja juutalaisvastaisia iskulauseita.

Viime viikolla poliisi pidätti yli sata Columbian yliopiston kampukselle leiriytynyttä mielenosoittajaa samankaltaisissa mielenosoituksissa.

Lähde: AP

Topias Peltonen

Tampereen Lenin-museo suljetaan

Leniniä esittävä patsas Lenin-museossa Tampereella.
Suomi–Neuvostoliitto-Seuran perustama Lenin-museo on ehtinyt toimia Tampereen työväentalolla 78 vuoden ajan. Kuva: Marko Melto / Yle

Tampereen työväentalolla vuodesta 1946 toiminut Lenin-museo suljetaan. Museo on viimeistä päivää avoinna marraskuun 3. päivä, jonka jälkeen näyttelyt puretaan.

Lenin-museo oli aikanaan idänpolitiikan näyttämö, jossa vierailivat kaikki keskeisimmät neuvostojohtajat. Museo uudistettiin vuonna 2016, jolloin se alkoi keskittyä kriittisesti neuvostohistorian kipupisteisiin.

Museonjohtajan mukaan vanha nimi ei enää vastannut näyttelyn sisältöä. Lenin-museon tilalle avataan uusi idänsuhteiden museo Nootti.

Lue koko juttu täältä.

Roni Kuronen

Kymmenen kuoli helikopterien törmättyä Malesiassa

Kymmenen ihmistä on kuollut kahden helikopterin yhteentörmäyksessä Malesiassa.

Malesian merivoimien mukaan helikopterit harjoittelivat onnettomuuden aikaan tulevaa sotilasparaatia varten.

Onnettomuus tapahtui Lumutin laivastotukikohdan yllä Malesian länsirannikolla. Kaikki kuolleet olivat helikopterien miehistön jäseniä.

Lähde: Reuters